tr?id=316621759254565&ev=PageView&noscript=1 Апостиль на атестат і диплом: типові помилки
writing-3709125_1920 Апостиль на атестат і диплом: типові помилки

Легалізація освітніх документів

Для навчання за кордоном українцям треба зібрати весь пакет документів. Перелік залежить від освітнього закладу, куди планує вступати абітурієнт, а також від форми навчання. Наприклад, на бакалаврат досить атестата про середню освіту, а ось на магістратуру потрібний диплом бакалавра.

Але оригіналів недостатньо для закордонних вузів. Українські документи треба легалізувати, щоб використовувати їх в іншій країні. Одна з форм цієї процедури — апостилювання. Така процедура полегшує документообіг між країнами, що підписали Гаазьку конвенцію. Українським громадянам для подачі документів у більшість закордонних вишів досить поставити штамп апостилю в Міністерстві освіти та науки України.

Але перед поданням атестата, диплома, додатків і інших бланків на апостиль необхідно переконатися, що документи оформлені коректно. А якщо ні, то ваші документи не підлягатимуть легалізації.

Типові помилки в оформленні освітніх документів

Щоб переконатися, що ваш диплом або атестат оформлені правильно, перевірте його на відсутність помилок:

1. Бланки документів не відповідають установленому державою зразку. 

В Україні освітнім закладам дозволяють видавати дипломи на власних бланках. Але водночас є затверджений перелік інформації, яка має бути наявною в документах. Це стосується як довідок, так і самих дипломів. Тому, якщо документи, видані освітнім закладом, не відповідають нормативно-правовим актам України, то вони не будуть прийняті для проставляння апостилю. 

2. Невідповідність підписів і печаток.

Навчальні заклади використовують кілька видів печаток. На бланках можуть ставити підписи різні уповноважені особи залежно від значимості документа. Але для апостилю є чіткі вимоги: підпис ставить ректор або проректор, а для засвідчення використовують гербову печатку. 

3. Печатка та підпис нанесені типографічним способом

Раніше освітні документи виготовлялися фотокомп'ютерним способом. Печатка та підпис були типографічним. Але такі документи мали кілька ступенів захисту. Зараз дипломи, атестати та інші бланки повинні мати справжні підписи та печатки.

4. Відсутність даних.

Розповсюдженою помилкою є відсутність серійного номера на документі, а також інших даних. Перед поданням диплома на апостиль перевірте досконально бланки на відповідність стандартам. Без серійного номера неможливо буде підтвердити справжність документа.

Що робити, якщо виявлена помилка в дипломі, атестаті?

Зверніться до освітнього закладу для видачі дубліката. Для цього напишіть письмову заяву. Якщо вишу, коледжу вже немає, то звернутися треба до організації-правонаступника або до Міністерства освіти та науки України.