tr?id=316621759254565&ev=PageView&noscript=1 Апостиль на українські документи для країн СНД - Pereklad
sng-apostile Апостиль на українські документи для країн СНД - Pereklad

Чи потрібний апостиль на документи для країн СНД?

Для країн, які входять до складу СНД, діє спрощений порядок роботи з документами. Громадяни однієї з держав можуть надавати офіційні документи, видані на батьківщині, до країни-учасниці СНД без апостилю. Порядок передбачає професійний переклад на державну мову та нотаріальне засвідчення перекладу. Проставляти апостиль або легалізувати документи в цьому разі не треба.

Раніше Україна мала статус країни-засновника та країни-учасниці СНД. На цій підставі була підписана «Конвенція про правову допомогу», яка надавала право громадянам країн СНД безперешкодно звертатися до державних установ. За цією згодою офіційні документи, видані однією зі сторін, безперешкодно приймаються на території іншої країни. Єдиною вимогою був переклад і нотаріальне засвідчення.

Ця Конвенція діє й на цей час. Однак через недавні політичні події різні країни стали трактувати ситуацію статусу України в СНД по-різному. У зв'язку із цим у Білорусі та Казахстані не приймають українські документи без апостилю. Водночас більшість органів інших країн-учасниць СНД на цей час приймають офіційні документи у встановленому раніше порядку: з перекладом і засвідченням нотаріуса.


Особливості статусу України в СНД

У 2014 році РНБО ухвалила рішення щодо припинення участі України в СНД. Але повністю процедура виходу досі не була проведена. У зв'язку із цим вважається, що Україна має спірний статус. З одного боку, заяву про вихід нашої держави зі Співдружності не було надано, і країна є державою-засновником, з іншого боку — на державному рівні ухвалене рішення про припинення представництва України в СНД, країна не бере участі в заходах Співдружності.

Спірний статус дозволяє країнам-учасницям не дотримуватися умов Конвенції про правову допомогу. У цій ситуації у громадян України в деяких державах запитують апостиль на офіційні документи. До таких країн відносяться Білорусь і Казахстан.


Оформлення апостилю для подання документів у Білорусі та Казахстані

Якщо у вас вимагають апостиль у країнах СНД, то така ситуація законна з погляду спірного статусу. Швидко проставити штамп апостилю вам допоможе наше бюро. Фахівці без черг і очікування оформлять документи в уповноважених установах на території України.


План дій:

  • проставляння апостилю на документи;
  • переклад на державну мову тієї країни, для якої потрібний документ;
  • нотаріальне засвідчення перекладу.

Документ, що пройшов усі 3 етапи, гарантовано приймуть у будь-якій установі країн-учасниць СНД, а також інших країнах, між якими діє Гаазька конвенція.
Апостиль — штамп, який ставлять на офіційні документи. Печатка підтверджує справжність підписів, а також повноваження осіб, які їх поставили. Апостиль спрощує процедуру легалізації офіційних документів на території країн, що підписали Гаазьку конвенцію.

Офіційно апостиль ставлять у міністерствах України, залежно від типу документа. Термін дії апостилю спливає разом із терміном дії документів. У разі самостійного подання деяких документів строк виконання може становити приблизно 40 днів.

Наше бюро скоротить тривале очікування, офіційно проставить апостиль від одного дня залежно від документа. Клієнти можуть звернутися до нас навіть із-за кордону, оскільки довіреність на цей час не є обов'язковою умовою подання документа. Одержати детальнішу консультацію ви можете, звернувшись за вказаними на сайті бюро контактами.