tr?id=316621759254565&ev=PageView&noscript=1 У яких випадках і на які документи потрібен апостиль? - Pereklad
apostile2_1_1 У яких випадках і на які документи потрібен апостиль? - Pereklad

У яких випадках і на які документи потрібен апостиль?

Апостиль – це спрощена процедура легалізації документів. Вона застосовується для країн, які підписали Гаазьку конвенцію. Завдяки цій процедурі українці можуть використати документи, видані в Україні, за кордоном.

На які документи потрібен апостиль?

Не всі документи підлягають легалізації. Наприклад, закордонний паспорт приймають у всіх країнах як офіційний документ, який не потребує додаткового підтвердження. На внутрішній паспорт також не потрібно ставити штамп апостилю. Якщо його запитують державні органи іншої країни, достатньо зробити переклад.

На трудові книжки, військові квитки, митні документи, техпаспорт та низку інших документів також не потрібен апостиль.

Легалізації підлягають такі документи:

  • видані органами РАГС (свідоцтва про народження, шлюб, розлучення, смерть);
  • про освіту (атестат, диплом, додатки, сертифікати тощо);
  • завірені нотаріусом. Готуючи документи для деяких країн, вам доведеться поставити подвійний апостиль;
  • видані судом;
  • довідки (про несудимість, медичні).

Ви можете уточнити у наших менеджерів, чи потрібно ставити апостиль на документи, які вам потрібні за кордоном. Обов'язково зазначайте, в яку країну ви їдете. У кожній державі свої вимоги до документів, їхнього оформлення.

Сам штамп апостилю підтверджує справжність підписів та печаток у документі. Документ, який пройшов цю процедуру, вважається дійсним, його мають приймати у державних органах тієї країни, куди ви прямуєте. Також не забувайте про переклад, адже українські документи оформлені українською мовою. Їх треба перекласти на державну мову. Це найкраще зробити ще в Україні.

У яких випадках потрібен апостиль?

Апостиль чи легалізація документів потрібні для того, щоб подати ваші документи до державних органів іншої країни. Найчастіше така необхідність виникає:

  • при переїзді на постійне місце проживання, отриманні посвідки на проживання;
  • при зміні громадянства;
  • при вступі у шлюб;
  • при офіційному працевлаштуванні;
  • при здобутті освіти в іншій країні;
  • при укладанні правочинів купівлі/продажу і т.д.

У таких ситуаціях вам потрібно надати оригінал запитуваних документів зі штампом апостилю. Апостиль ставиться або на сам документ, або на окремий бланк, який підшивається до документа. В окремих випадках може ставитися на нотаріально засвідчені копії.

Апостиль ставиться лише на території України, якщо документ було видано у нашій країні. В іншій країні чи українському консульстві отримати апостиль ви не зможете. Якщо ваш документ був виданий в іншій країні, але ви громадянин України, тоді ви повинні поставити апостиль в країні видачі документа. Наприклад, ви народилися у Вірменії, свідоцтво про народження видано у Вірменії, отже, апостиль потрібно буде поставити там.

Кожна країна має свої вимоги до легалізації документів, тому рекомендуємо зайнятися цим питанням завчасно. Як ми вже говорили вище, вам може знадобитися не тільки переклад, а й подвійний апостиль.