tr?id=316621759254565&ev=PageView&noscript=1 У яких випадках не потрібна легалізація документів? | Pereklad
question-mark-1495858_1920 У яких випадках не потрібна легалізація документів? | Pereklad
Для того, щоб відправитися за кордон, нам потрібний закордонний паспорт. А щоб влаштуватися на роботу, вступити до іноземного вишу, купити квартиру або організувати лікування в іншій країні, треба надати деякі документів, які були видані в Україні. Але необхідно підтвердити їхню чинність.

Легалізація документів — це процедура, яка підтверджує дійсність документів, а точніше -підписів уповноважених осіб і печаток організацій. Це необхідно для того, щоб в інших країнах приймали та визнавали документи іноземних громадян. Завдяки легалізації свідоцтва про народження, шлюб, дипломи та довідки набувають чинності за кордоном.

Але існують ситуації, коли легалізація не потрібна. Давайте разом розберемося, коли є необхідність у підтвердженні чинності документів, а коли її немає.

Угоди між країнами

Процедура легалізації займає занадто багато часу. Тому щоб спростити процес держави підписують спеціальні угоди. Наприклад, усі країни, що підписали Гаазьку конвенцію, використовують апостиль, який дозволяє уникнути обов'язкової консульської легалізації. Варто уточнити, що ця форма не скасовує необхідність у підтвердженні справжності підписів, але значно спрощує та прискорює процес.

Міжнародні договори надають можливість не легалізовувати документи, видані вповноваженими установами на території держави, що підписала цей договір. 

Наприклад, існує Мінська конвенція, підписана Україною, яка дозволяє нашим громадянам не легалізовувати документи, а також не оформляти апостиль для країн-членів СНД. Досить виконати нотаріально засвідчений переклад.

Для поїздок в Україну не потрібно легалізовувати документи, видані на території Чехії та Польщі. Свідоцтва, дипломи, довідки досить перекласти українською мовою та засвідчити нотаріально. Необхідність у легалізації або апостилюванні українських документів для Польщі та Чехії варто уточнювати залежно від вимог сторони, що приймає.

У Грузії та Македонії приймають більшість документів, виданих в Україні. Додаткове підтвердження дійсності не потрібно. Виключенням є документи, видані податковою. 

Є декілька країн, які приймають документи, видані установами юстиції на території України, без легалізації. До таких держав відносяться Кіпр, В'єтнам, Єгипет, Греція, Туреччина, Словенія та інші. Міжнародні угоди спрощують багато процедур, що дозволяє швидше та ефективніше вирішувати питання із проживанням, навчанням, роботою в іншій країні.

Окремі документи

Не всі види документів підлягають легалізації. На це є різні підстави, які підкріплені міжнародним правом.

Апостиль і легалізація не потрібні для документів:

  • пов'язаних з торговельними та митними операціями;
  • виданих дипломатичними та консульськими представництвами;
  • трудових книжок;
  • військових квитків;
  • банківських рахунків і виписок з них;
  • техпаспорт транспортного засобу;
  • внутрішній або закордонний паспорт.

Які б договори не були укладені між країнами, ми рекомендуємо уточнювати вимоги до документів. Існують ситуації, коли установи можуть не приймати довідки або дипломи без апостилю навіть за умови існування двосторонніх договорів. Усі вимоги слід уточнювати безпосередньо в тій установі, куди ви плануєте подавати документи, видані на території України.