tr?id=316621759254565&ev=PageView&noscript=1 Як проходить консульська легалізація? - Бюро перекладів
consul-legalization Як проходить консульська легалізація? - Бюро перекладів

Для того, щоб скористатися документами, виданими на території України, в інших країнах, найчастіше необхідно пройти через процедуру консульської легалізації. Усі свідоцтва, дипломи та довідки відповідають вимогам тієї держави, у яких вони оформлялися. Ці матеріали складаються державною мовою, відповідають прийнятим нормам документообігу. В інших країнах у тому виді, в якому документи видані, вони не дійсні.


Що таке легалізація документів??

Мета легалізації — установлення справжності печаток і підписів в документах відповідно до вимог країни-одержувача. Процедура здійснюється в декількох органах: у Мінюсті і МЗС України, а потім у необхідному консульстві. Для того, щоб громадянину України одержати консульську легалізацію документів, необхідно звернутися до Міністерства юстиції, МЗС України (залежно від документа), а потім до посольства, консульства країни, куди громадянин подорожуватиме. Справжність підтверджує співробітник дипломатичного представництва.

Консульські відділи працюють із такими документами:

  • дипломи, атестати, сертифікати, що свідчать про освіту в одному з навчальних закладів України, також приймають додатки до них;
  • нотаріальні документи, оформлені в Україні;
  • свідоцтва про народження, шлюб, смерть;
  • довідки, видані офіційними органами.

Як відбувається легалізація документів?

Варто враховувати, що для країн, які підписали Гаазьку конвенцію, легалізація проходить у спрощеному порядку. На документах у цьому разі ставлять штамп апостилю, а процедура практично ідентична для кожної держави-учасника конвенції. У разі з консульською легалізацією кожна країна висуває свої вимоги, тому необхідно уточнювати порядок і особливості виконання процедури в кожному окремому разі.

Як легалізувати документи в Україні, ви можете докладно дізнатися у фахівців бюро Pereklad. У нашій країні процедуру вповноважено виконувати такі органі:

  • Міністерство юстиції України;
  • Міністерство закордонних справ України;
  • Консульство або посольство іноземної держави на території України.

Консульство приймає тільки ті документи, які призначені для його держави. Узаконювання чинних матеріалів дозволяє надалі використовувати документи в тій країні, куди подорожує людина. Вони набувають чинності і можуть використовуватися як підтвердження того або іншого факту. Наприклад, про одержання професійної освіти або перебування в шлюбі з іншим громадянином.

В одному разі печатка легалізації ставиться тільки на оригінал, в іншому разі - на перекладі цього документа. Свідоцтва та дипломи мають засвідчуватися у відповідних міністерствах, мати нотаріальний переклад, а потім вони подаються в консульські відділи, де здійснюється фінальний етап процедури.

Для громадян інших країн актуальне питання, як здійснюється легалізація іноземних документів. Цю процедуру вони проходять у своїх державах, звертаючись наприкінці процедури до консульства України на території країни походження документа. Із цими документами людина може приїхати в Київ або інші міста нашої країни.