tr?id=316621759254565&ev=PageView&noscript=1 Довідка про підтвердження статусу податкового резидента
tax-resident Довідка про підтвердження статусу податкового резидента

Що таке довідка про підтвердження статусу податкового резидента?

Багато українських підприємств тісно співпрацюють із іноземними юридичними особами, які законом визначаються як нерезиденти, як і наші компанії для їхньої сторони. У цій ситуації у компаній виникає проблема подвійного оподатковування.

Щоб уникнути подвійного оподатковування доходів або зменшити суму витрат, слід пройти певну процедуру, один з етапів якої – одержати довідку про підтвердження статусу податкового резидента.

Договір про запобігання подвійного оподатковування Україна підписала з 50 країнами світу, що значно полегшує роботу бізнесу та підприємств. Довідка може знадобитися не тільки компаніям, але й громадянам, які офіційно одержують дохід за кордоном.


Згідно з Податковим кодексом України резидентами є:

  • юридичні особи, які створені та здійснюють діяльність у рамках законодавства України, місцем розташування юридичної особи може бути як Україна, так і інша країна;
  • офіційні представництва та установи України, що розташовані за кордоном;
  • фізична особа з місцем проживання в Україні (як громадяни, так і іноземці).

Як одержати довідку про підтвердження статусу податкового резидента? ?

Резидент України (приватна особа або компанія) мають одержати довідку податкового резидента в органах Державної фіскальної служби України за місцем перебування юридичної особи або місцем проживання фізичної особи.

Обов'язкова процедура легалізації (апостиль) довідки податкового резидента.

Після одержання довідки її відправляють іноземному роботодавцю або контрагенту. Для використання документа на території іншої держави його треба підготувати відповідно до міжнародних вимог. У цьому разі довідку легалізують.

Для країн, що підписали Гаазьку конвенцію, досить поставити штамп апостилю. Потім, щоб документом можна було скористатися, його перекладають і засвідчують нотаріально. В окремих випадках потрібний подвійний апостиль (тобто проставляння другого апостилю на нотаріально засвідчений переклад). Це залежить від вимог країни, до якої ви надсилаєте довідку.


Як швидко оформити довідку та апостиль на неї?

Бюро перекладів Pereklad.ua надає послуги з одержання довідок про підтвердження статусу податкового резидента, а також підготовки документа для відправлення за кордон.

Будь-яка особа може звернутися до нашої компанії для одержання довідки та проставляння апостилю на неї. А якщо документ уже на руках, то залишається тільки легалізувати його для використання за кордоном. Ви можете доручити одержання довідки нам, для цього знадобиться оформити довіреність. Цю довіреність можна оформити в нотаріуса, з яким ми співпрацюємо.

Після одержання документа з податкової служби одержуємо штамп апостилю у відповідному міністерстві. Наступний етап після одержання довідки та проставляння апостилю на неї — це переклад із нотаріальним засвідченням. Найчастіше довідку перекладають на англійську або російську мову.

Приклад:

Оформлення Довідки податкового резидента для Казахстану має такі етапи: 1) Одержання довідки 2) Проставляння апостилю 3) Переклад на російську мову з нотаріальним засвідченням.

З питань щодо процедури та строків оформлення довідки податкового нерезидента звертайтеся до наших фахівців. Завжди раді допомогти!